Lasersnijden

Lasersnijden is een toonaangevende techniek voor het snijden van metaal uit plaatmateriaal. Snelheid, precisie en schone snijvlakken en de diverse toepassingsmogelijkheden maken lasersnijden tot een zeer efficiënt proces.

Informatie over lasersnijden

Lasersnijden, ook laserstraalsnijden is een thermisch snijproces voor plaatmateriaal. Daarbij worden bij ons metalen platen met een laser bewerkt. Afhankelijk van het materiaal gebruiken wij voor het lasersnijden de volgende snijgassen:

  • zuurstof bij plaatstaal
  • stikstof bij RVS, aluminium en bij dun plaatstaal (optioneel)

Afhankelijk van het materiaal zijn soms extra bewerkingsstappen nodig om tot een optimaal resultaat te komen. De bramen die door de laserbewerking op het onderdeel ontstaan, kun je in de offerte-aanvraag corrigeren bij “ontbramen”. Hou er bij materialen met een beschermfolie rekening mee dat er door de warmte-inwerking langs de gesneden contouren lastig te verwijderen lijmresten kunnen ontstaan en dat de folie op die plaatsen moeilijker loslaat.

Verkleuringen

Afhankelijk van het materiaal en de contouren van het onderdeel kan door het lasersnijden verkleuring ontstaan. Dit is met name het geval bij kleine geometrieën, omdat hier de warmte van de laser niet kan worden afgevoerd. Deze verkleuring kan alleen door slijpen worden verwijderd. Helaas is verkleuring dus niet te voorkomen en daardoor valt het buiten onze garantie.

Laserspatten

Afhankelijk van materiaal en plaatdikte kunnen er bij lasersnijden metaalspatten op het oppervlak komen. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: 

  • het proces (laserperforatie)
  • het product (productgeometrie of productcontour) of
  • de productie (productnesting en plaats op de lamellen)

Dit is op voorhand moeilijk te beïnvloeden. Laserspatten zijn over het algemeen geen reden voor reclamatie maar kunnen door ontbraming wel worden verwijderd. Wij adviseren daarom bij producten met een gevoelig oppervlak of bij onderdelen die vrij van spatten moeten zijn, in de offerte-aanvraag te kiezen voor de optie “ontbramen” als extra productiestap.

Braamvorming

Afhankelijk van materiaal en plaatdikte kan er bij lasersnijden braamvorming aan de snijvlakken ontstaan. Deze bramen worden bij roestvast staal door ons door ontbramen verwijderd.

Ruwheid van de lasergesneden contour

Afhankelijk van het materiaal en de plaatdikte kunnen er bij lasersnijden groeven op de snijlijn komen. Dit kunnen we niet voorkomen. Deze zogenaamde ruwheid op het snijvlak kan met ontbramen niet worden verwijderd en valt daarom ook buiten de garantie.

Our application is not fully supported with Internet Explorer

Please use a modern Browser for best user experience.